dimecres, 26 / octubre / 2016 Català Español Francais
 
Text/HTML
 

Portada de la Revista Doscobrir Grans Rutes- Article de Senderisme a Andorra

Per les valls desconegudes. EL CAMÍ DE L’OSSÁ ENS GUIA PER RACONS INCREÏBLES D’ANDORRA Bordes i orris.

Fargues i poblets. El Camí de l’Óssa s’endinsa per una Andorra desconeguda. En dos dies, aquest itinerari circular que surt d’Encamp en porta a paisatges increïbles i verges i ens explica els secrets de les indústries tradicionals a les altures Des d’Encamp emprenem un llarg viatge endinsant-nos entre praderies i bosquines pel camí de ferradura que mena a Engolasters.

La nostra ruta duu el símbol del punt vermell, però en moltes ocasions també està senyalitzada amb les marques familiars vermella i blanca dels GR. El camí acarona la penya del Cresper i continua cap a fantàstics balcons i, gairebé sense adonar-nos-en, apareixem per l’extrem septentrional de l’estany d’Engolasters. Recorrent els seus marges intentarem desxifrar com es va formar: és fruit de l’erosió que provocà la morrena lateral de la vall principal de la Valira. Reprenem la marxa, passant per damunt la carretera d’Engolasters i arribem a l’esplèndid mirador del coll de Jovell, l’entrada de la vall del riu Madriu. Des dels peus de la mateixa vall fins als puntals on reposen els estanys, anirem descobrint per què és Patrimoni de la Humanitat.


El sender ens permet un repir en decaure cap a les terres de Sant Miquel i Ràmio, on afloren els primers vestigis que guarneixen la vall de cabanes ramaderes, bordes i orris. Integrats en el paisatge, ens desvelaran com duien a terme els pastors els cicles anual estiu-hivern. Ens endinsem en la frondosa boscúria i el sender condueix plàcidament fins al refugi de Fontverd. Resseguir el curs del riu Madriu és sense dubte un dels trams més bonicas i interessants per comprendre la vida a les valls d’alta muntanya. En breu en trobem davant d’un nou escenari, el de l’activitat siderúrgica que hi va haver durant el segle XVIII.


En resta una de les moltes fargues repartides pel territori. Amb la brisa que corre i el soroll del corrent de l’aigua, provem d’imaginar-nos aquells traginers i meners que complien amb el seu jornal i ens fem una idea de com funcionava el jaciment. Eren dies d’expansió econòmica: de les fargues no solament s’en obtenia ferro, sinó que proporvionaven llocs de treball a la població. El lloc era l’apropiat, a tocar del riu, i també del bosc, ja...

Menu Web
Copyright (c) 2016   ::   Declaració de privadesa   ::   Condicions d'ús
Inici de Sessió  ::